post

Python ca:Preface

Python és un dels pocs llenguatges de programació que són a l’hora simples i potents. Cosa que el fa bo tan per programadors experts com pels que s’inicien.
A sobre és divertit programar en Python.
Aquest llibre persegueix ajudar-te a aprendre aquest llenguatge i mostrar-te com fer les coses d’una manera fàcil i ràpida.

Contents

A qui va dirigit aquest llibre

Aquest llibre és una guia o tutorial del llenguatge de programació Python. Està principalment adreçat a novells, però també pot ser útil per programadors amb experiència.

Si tot el que saps d’ordinadors és com guardar fitxers de text, pots arribar a aprendre Python amb aquest llibre.

Però si tens experiència prèvia en programació, també et pot ajudar en aprendre aquest llenguatge. En aquest cas, probablement tindràs interès en les diferències entre Python i el teu llenguatge de programació favorit. He ressaltat un bon nombre d’aquestes diferències. Un avís, no obstant: Python serà aviat el teu llenguatge de programació favorit!

Una lliçó d’història

Vaig començar amb Python una vegada que vaig necessitar escriure un instal·lador per un programari meu anomenat ‘Diamond’. Volia aconseguir una instal·lació fàcil.
Havia d’escollir entre vinculacions (bindings) de Python o de Perl per la llibreria Qt. Fent una mica de cerca per la xarxa, vaig trobar un article de l’Eric S. Raymond, on el famós i reconegut hacker parlava de com Python s’havia convertit en el seu llenguatge favorit. Com que també vaig trobar que els vincles PyQt estaven més madurs que els Perl-Qt, en vaig decidir pel Python.

Llavors vaig mirar de trobar un bon llibre de Python. Però no en vaig trobar cap! En vaig trobar alguns de la O’Reilly però, o eren massa cars o bé eren más aviat un manual de referència que una guia. Així que em vaig decidir per la documentació que ve amb Python. Però aquesta va resultar ser massa breu. Donava una bona idea de Python però no era completa. Vaig poder manegar-me amb ella perquè tenia experiència prèvia en programació, però la vaig trobar inadequada per novells.

Uns sis mesos més tard del meu primer contacte amb Python, vaig instal·lar la (llavors darrera) versió de Linux Red Hat 9.0 i vaig estar jugant amb el KWord. Em va encantar i, de sobte, se’m va ocórrer la idea d’escriure alguna cosa sobre Python. En començar, vaig escriure unes poques pàgines, però de seguida van arribar a 30. Va ser llavors quan em vaig prendre seriosament el transformar-les en un format de llibre. Després d’un munt de revisions, ha arribat a l’estat d’una guia útil per a aprendre el llenguatge Python. Considero que aquest llibre és la meva contribució i tribut a la comunitat de programari lliure.

Aquest llibre va començar com les meves anotacions personals de Python i encara ara el considero així, malgrat m’he pres un considerable esforç per fer-ho més digerible per altres:)

En el veritable esperit del programari lliure, he rebut un munt de suggeriments constructius, crítiques i feedback per part de lectors entusiastes que m’han ajudat a millorar molt aquest llibre.

Estat del llibre

Els canvis des de la revisió major de maig de 2005 estan sent
modificats pel llençament de Python 3.0 (esperat per l’agost/setembre de 2008). Donat que la versió del llenguatge Python 3.0 no està encara finalitzada/llençada, aquest llibre es troba en constant modificació. Amb tot, seguint la filosofia del programari obert “Llença aviat, llença sovint”, he llençat l’actualització del llibre.

El llibre necessita l’ajut dels seus lectors, com ara tu, per trobar tot allò que no està bé, no és fàcil d’entendre o simplement és incorrecte. Per favor, escriu a l’autor principal o el traductor corresponent amb els teus comentaris i suggeriments.

És una lluita constant el trobar l’equilibre entre el nivell requerit pels que s’inicien i la tendència cap a la ‘completesa’ dels continguts. Seria de molta ajuda si els lectors també oferiu feedback respecte fins a quina profunditat hauria d’arribar aquest llibre.

Lloc web oficial

El lloc web oficial d’aquest llibre és http://www.swaroopch.com/notes/Python . Des d’aquest lloc, es pot llegir tot el llibre en línia o bé descarregar la darrera versió d’aquest, i també enviar-me els vostres comentaris.

Llicència

 1. Aquest llibre està sota la llicència Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported.
  • Això vol dir qué:
   • ets lliure de compartir-lo. És a dir, copiar-lo, distribuir-lo i transmetre’l.
   • pots modificar-lo. És a dir, pots adaptar-lo
  • Sota les següents condicions:
   • Atribució: has d’atribuir el llibre de la manera especificada per l’autor (però no d’una manera que suggereixi que l’autor aprova el teu ús del llibre).
   • No comercial. no pots fer servir aquest llibre amb propòsits comercials.
  • Per qualsevol reutilització o distribució, has de deixar clar els termes de la llicència d’aquest llibre.
  • Qualsevol d’aquestes condicions poden ser evitades si obtens el permís del propietari del copyright.
  • Res d’aquesta llicència ha d’empitjorar o restringir els drets morals de l’autor.
  • L’atribució ha de mostrar-se oferint un enllaç a http://www.swaroopch.com/notes/Python i indicant clarament que el text original pot ser obtingut des d’aquest lloc.
 2. Tot el codi/scripts que apareix en aquest llibre està llicenciat sota 3-clause BSD License a menys que s’indiqui res en contra.
 3. Les contribucions voluntàries a aquest llibre original han d’estar sota la mateixa llicància i el copyright han de ser assignats a l’autor principal d’aquest llibre.

Comentaris

M’he esforçat molt perquè aquest llibre sigui tan interessant i acurat com sigui possible. Malgrat això, si trobes algun material que és inconsistent, incorrecte, o simplement li cal millorar, per favor notifica-m’ho de manera que pugui realitzar els canvis oportuns. Em pots trobar via la meva pàgina d’usuari.

Quelcom en què pensar

Hi ha dues maneres de construir un disseny de programari: una d’elles és fer-ho tan simple que òbviament no tingui cap deficiència; l’altra és fer-ho tan complicat que no tingui cap deficiència òbvia.

— C. A. R. Hoare

L’èxit a la vida és basa, no tan en el talent i l’oportunitat, com en la concentració i la perseverança.

— C. W. Wendte


Advertisements