post

Python ro:Prefaţă

Python este probabil singurul limbaj de programare care este şi simplu şi puternic. Asta e bine şi pentru începători şi pentru experţi şi, cel mai important, este distractiv să programezi cu el. Această carte îşi propune să ajute la învăţarea acestui limbaj minunat şi să arate cum se fac lucrurile repede şi fără probleme – ca urmare ‘antivenin’-ul perfect pentru problemele tale de programare.

Contents

Pentru cine este această carte

Aceasta carte serveşte ca ghid sau tutorial pentru limbajul de programare Python. Este orientată în principal spre începători, dar este folositor şi pentru programatori avansaţi.

Obiectivul este ca dacă tot ceea ce ştii despre calculatoare este cum să salvezi fişiere text, atunci să poţi învăţa Python din aceasta carte. Şi dacă ai experienţă prealabilă de programare, de asemenea poţi învăţa din aceasta carte.

Dacă ai experienţă anterioară, vei fi preocupat de diferenţele între Python şi limbajul tău de programare favorit – am evidenţiat multe asemenea diferenţe. Un mic avertisment, totuşi: Python va ajunge în curând limbajul tău de programare favorit!

Lecţie de istorie

Am început lucrul cu Python când aveam nevoie să scriu un installer pentru un program pe care l-am scris, numit ‘Diamond’ ca să fac instalarea uşoară. A trebuit să aleg între legăturile Python şi Perl pentru biblioteca Qt. Am căutat un pic pe net şi am găsit un articol unde Eric S. Raymond, faimosul şi respectatul hacker, vorbea despre cum a ajuns Python să devină limbajul său favorit. Am mai descoperit că legăturile PyQt erau mai mature comparativ cu legăturile Perl-Qt. Astfel am decis că Python era limbajul care îmi trebuie.

Astea fiind făcute, am trecut la căutarea unei cărţi bune de Python. N-am găsit nici una! Am găsit nişte cărţi O’Reilly, dar erau fie prea scumpe fie erau mai mult manual de referinţe decât ghid. Aşadar m-am hotărât să folosesc documentaţia inclusă în limbaj. Totuşi, era prea scurtă şi concisă. Dădea o idee destul de bună despre Python, dar incompletă. M-am descurcat, fiindcă aveam experienţă anterioară, dar era neadecvată pentru începători.

La circa şase luni după primul meu contact cu Python, am instalat (pe atunci) ultima versiune de Linux – Red Hat 9.0 – şi mă jucam cu KWord. M-a entuziasmat şi dintr-o dată mi-a venit ideea de a scrie ceva despre Python. Am început să scriu şi am ajuns repede la 30 de pagini. Pe urmă am căutat creşterea utilităţii documentaţiei mele în forma unei cărţi. După o mulţime de rescrieri, aceasta a atins un stadiu la care putea fi folosită ca ghid util pentru învăţarea limbajului Python. Consider această carte mica mea contribuţie la comunitatea open source.

Cartea mea a început ca nişte note personale despre Python şi eu o consider aşa în continuare, deşi am făcut mari eforturi pentru a o face mai plăcută celorlalţi:)

În adevăratul spirit open source, am primit o mulţime de sugestii, critici constructive şi reacţii de la cititori entuziaşti care m-au ajutat mult să îmbunătăţesc această carte.

Starea cărţii

Modificările de după ultima revizie majoră din martie 2005 sunt actualizari ale lansării Python 3.0 (data de lansare estimată în August/Septembrie 2008). Începând cu Python 3.0, limbajul însuşi nu este încă finalizat/lansat, deci această carte va suferi constant modificări. Totuşi, în spiritul filosofiei open source “Lansează în devans, lansează frecvent”, cartea actualizată a fost lansată şi va fi actualizată constant.

Cartea necesită ajutorul cititorilor ei care sa indice orice părţi ale cărţii care nu sunt bune, nu sunt inteligibile sau sunt greşite. Vă rog scrieţi autorului principal sau traducătorilor comentariile şi sugestiile voastre.

Este o luptă permanentă să cântăreşti între nevoile începătorului şi tendinţa spre ‘completitudinea’ informării. Ar fi folositor dacă cititorii ar lăsa şi reacţia lor în mesaje privind adâncimea până la care ar trebui să pătrundem în subiect.

Website oficial

Website-ul oficial al acestei cărţi este acesta, unde se poate citi întreaga carte online, descărca ultima versiune a cărţii, cumpăra o copie tipărită şi mi se pot trimite reacţiile faţă de carte.

Licenţă

 1. Această carte este licenţiată sub licenţaCreative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
  • Ce înseamnă acest lucru:
   • Poţi copia, distribui şi transmite această carte mai departe
   • Poţi remixa conţinutul — să-l adaptezi cum vrei
  • Sub următoarele condiţii:
   • Atribuire. Trebuie să specifici cui i se atribuie materialul original dar nu în aşa fel încât să se înţeleagă că autorul original îţi oferă suport.
   • Share Alike. Dacă modifici sau foloseşti această lucrare pentru a crea ceva pe baza acesteia, trebuie să distribui noul conţinut sub o licenţă similară şi compatibilă sau sub licenţa originală.
  • Pentru orice folosire sau distributie, trebuie să faci clară licenţa sub care se află acest material
  • Oricare dintre condiţiile de mai sus pot fi anulate doar cu permisiunea deţinătorului de copyright.
  • Nimic prevăzut în aceasta licenţă nu atacă drepturile morale ale autorului
 2. Atribuirea trebuie arătată prin adaugărea unui link înapoi la autor şi indicarea clară că textul original se poate downloada de la acea locaţie
 3. Întreg codul sursă din această carte este licenţiat sub licenţa BSD cu 3 menţiuni dacă nu se specifică altă licenţă
 4. Contribuţiile de voluntariat la materialul original trebuie să fie sub aceaşi licenţă iar copyrightul trebuie să rămână al autorului original al acestui material.

Reacţii

Am depus mult efort pentru a face cartea cât mai interesantă şi exactă. Totuşi, dacă apreciaţi unele părţi că sunt inconsistente sau incorecte sau pur şi simplu consideraţi că necesită îmbunătăţiri, vă rog să mă informaţi, ca să pot face modificările adecvate. Pot fi contactat prin intermediul paginii mele de utilizator.

Cumpăraţi cartea

Dacă vreţi să susţineţi dezvoltarea continuă a acestei cărţi, vă rog să luaţi în calcul posibilitatea de a cumpăra o copie tipărită sau de a face o donaţie.

Subiect de gândire

Există două căi de a face un design de software: una este de a-l face atât de simplu încât în mod evident nu are deficienţe; celălalt este de a-l face atât de complicat încât să nu-i fie evidente deficienţele.

— C. A. R. Hoare

Succesul în viaţă nu este atât o chestiune de talent şi oportunitate cât de concentrare şi perseverenţă.

— C. W. Wendte


Advertisements