post

Python ro

Alege-ţi versiunea de Python:

Dacă vrei să înveţi versiunea curentă Python2.x, citeşte aici sau descarcă versiunea PDF (în limba engleză)

Dacă vrei să înveţi noua versiune, Python3.0, citeşte aici sau download versiunea PDF (în limba engleză)

Poţi de asemenea să cumperi o copie tipărită.

Contents

Introducere

‘A Byte of Python’ (rom. muşcătura pitonului n.tr.) sau, mai la temă, ‘Un pic de Python’ este o carte despre programarea cu limbajul Python. Ea foloseşte ca tutorial sau ghid de învăţare a limbajului Python pentru începători. Dacă tot ce ştii despre calculatoare este cum să salvezi fişiere text, atunci cartea este pentru tine.

Această carte este actualizată pentru limbajul Python versiunea 3.0. Dacă eşti în căutarea unui tutorial despre Python 2.x, te rog descarcă versiunea precedentă a cărţii. În aceeaşi notă, dacă nu te hotărăşti dacă să înveţi Python 2.x sau 3.x, atunci citeşte acest articol de James Bennett.

Cine citeşte ‘Un pic de Python’?

Iată ce spun oamenii despre această carte:

Acesta este cel mai bun tutorial pentru începători pe care l-am văzut vreodată! Îţi mulţumesc pentru acest efort.

Walt Michalik (wmich50-at-theramp-dot-net)

Ai făcut cel mai bun tutorial despre Python pe care l-am găsit pe Net. Minunat.. Îţi mulţumesc!

Joshua Robin (joshrob-at-poczta-dot-onet-dot-pl)

Salut, Sunt din Republica Dominicană. Mă numesc Pavel, am citit recent cartea ta ‘A Byte of Python’ şi o consider excelentă!! :). Am învăţat mult din toate exemplele. Cartea ta este de mare ajutor pentru un începator ca mine…

Pavel Simo (pavel-dot-simo-at-gmail-dot-com)

Recent am terminat de citit ‘A Byte of Python’ şi cred că sunt dator să-ţi mulţumesc. Am fost foarte trist când am ajuns la ultima pagină fiindcă acum trebuie să mă întorc la plicticoasele şi banalele manuale de Python de la O’Reilly. În orice caz, îţi apreciez cu adevărat cartea.

Samuel Young (sy-one-three-seven-at-gmail-dot-com)

Dragă Swaroop, iau cursul acesta de la un instructor care nu prea e interesat de predare. Noi folosim ‘Learning Python’, ediţia a doua de la O’Reilly. Nu este un text pentru începători fără vreo experienţă anterioară de programare şi cu un instructor care ar trebu să lucreze în alt domeniu. Îţi mulţumesc foarte mult pentru carte; fără ea aş fi absolut necunoscător în ce priveşte Python şi programarea. Îţi mulţumesc de un milion de ori, eşti în stare să ‘mărunţeşti’ mesajul până la un nivel la care îl pot înţelege începătorii.

Joseph Duarte (jduarte1-at-cfl-dot-rr-dot-com)

Iubesc cartea ta! Este cel mai minunat tutorial Python care a existat vreodată şi o referinţă folositoare. Strălucit, o adevarată capodoperă! Ţine-o tot aşa!

Chris-André Sommerseth

Îţi trimit acest e-mail doar pentru a-ţi mulţumi pentru că ai scris ‘A Byte of Python’ online. Înainte de a găsi cartea ta, am încercat Python timp de câteva luni şi, deşi am avut ceva succes cu pyGame, n-am terminat nici un program.

Datorită simplificării categoriilor, în cartea ta, Python îmi pare acum un obiectiv tangibil. Se pare că în sfârşit am învăţat bazele şi pot acum să mă ocup de obiectivul meu real, dezvoltarea de jocuri.

Încă o dată, mulţumesc FOARTE mult pentru publicarea pe net a unui ghid atât de bine structurat şi de folositor. M-a introdus şi m-a scos din OOP cu o viziune clară pe care două cărţi tipărite n-au reuşit să mi-o aducă.

– Matt Gallivan (m-underscore-gallivan12-at-hotmail-dot-com)

Aş vrea să-ţi mulţumesc pentru cartea ta ‘A Byte of Python’ pe care eu o găsesc drept cea mai bună cale de a învăţa Python. Am 15 ani şi locuiesc în Egipt. Mă numesc Ahmed. Python a fost al doilea limbaj de progamare; la şcoală învăţ Visual Basic 6, dar nu-mi place, pe când a învăţa Python îmi place cu adevărat. Am făcut cu succes programul pentru cartea de adrese. Voi face mai multe programe şi voi citi programe Python (m-ar ajuta să ştiu de unde să le iau). Voi începe să învăţ şi Java şi dacă ştii unde aş putea găsi un tutorial de Java la fel de bun ca al tău m-ar ajuta foarte mult. Mulţumesc.

– Ahmed Mohammed (sedo-underscore-91-at-hotmail-dot-com)

O resursă minunată pentru începători care vor să înveţe mai mult despre Python este tutorialul .pdf de 110 pagini ‘A Byte of Python’ de Swaroop C H. Este bine scris, uşor de urmărit şi ar putea fi cea mai bună introducere disponibilă în programarea cu Python.

– Drew Ames întrun articol dinScripting Scribus publicat pe Linux.com

Ieri am citit aproape tot ‘A Byte of Python’ pe telefonul meu Nokia N800 şi este cea mai uşoară şi mai concisă introducere în Python pe care am întâlnit-o. Foarte recomandat ca punct de pornire la învăţarea programării în Python.

– Jason Delport pe blogul său.

Cursuri academice

Această carte este folosită ca material didactic de curs în diverse instituţii din domeniul educaţiei:

 1. ‘Principiile Limbajelor de Programare’ de la Vrije Universiteit, Amsterdam
 2. ‘Concepte de Bază ale Informaticii’ de la University of California, Davis
 3. ‘Programarea în Python’ de la Harvard University
 4. ‘Introducere în Programare’ de la University of Leeds
 5. ‘Introducere în Programarea Aplicaţiilor’ de la Boston University
 6. ‘Deprinderi de Tehnologia Informaţiei pentru Meteorologie’ de la University of Oklahoma
 7. ‘Geoprocesarea’ de la Michigan State University
 8. ‘Sisteme Web Semantice Multiagent’ de la University of Edinburgh

Până şi NASA

Cartea este utilizată până şi de NASA! Este folosită în laboratorul Jet Propulsion al proiectului Deep Space Network (Reţeaua spaţiului profund n.tr.).

Recomandare oficială

Această carte a fost listată pe situl oficial Python în secţiunea Tutoriale complete, alături de documentaţia oficială.

Licenţă

 1. Această carte este licenţiată sub licenţa Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
  • Ce înseamnă acest lucru:
   • Poţi copia, distribui şi transmite această carte mai departe
   • Poţi remixa conţinutul — să-l adaptezi cum vrei
  • Sub următoarele condiţii:
   • Atribuire. Trebuie să specifici cui i se atribuie materialul original dar nu în aşa fel încât să se înţeleagă că autorul original îţi oferă suport.
   • Share Alike. Dacă modifici sau foloseşti această lucrare pentru a crea ceva pe baza acesteia, trebuie să distribui noul conţinut sub o licenţă similară şi compatibilă sau sub licenţa originală.
  • Pentru orice folosire sau distribuţie, trebuie să faci clară licenţa sub care se află acest material
  • Oricare dintre condiţiile de mai sus pot fi anulate doar cu permisiunea deţinătorului de copyright.
  • Nimic prevăzut în această licenţă nu atacă drepturile morale ale autorului
 2. Atribuirea trebuie arătată prin adăugarea unui link înapoi la http://www.swaroopch.com/notes/Python şi indicarea clară că textul original se poate downloada de la acea locaţie
 3. Întreg codul sursă din această carte este licenţiat sub licenţa BSD cu 3 menţiuni dacă nu se specifica altă licenţă
 4. Contribuţiile de voluntariat la materialul original trebuie să fie sub aceaşi licenţă iar copyrightul trebuie să rămână al autorului original al acestui material.

Citeşte acum

Poţi citi online cartea tradusă din Engleză de către voluntari.

Dacă preferaţi în engleză, mergeţi aici.

Cumpără cartea

O copie tipărită poate fi cumpărată pentru plăcerea de a o citi offline şi pentru a susţine dezvoltarea continuă şi îmbunătăţirea acestei cărţi.

Descărcaţi

Dacă vreţi să susţineţi dezvoltarea continuă a acestei cărţi, vă rog să luaţi în calcul o donaţie sau cumpăraţi versiunea tipărită.

Traduceri

Dacă vă interesează să citiţi sau să contribuiţi la traduceri ale acestei cărţi în alte limbaje umane, va rog, vizitaţi pagina Traduceri.

Advertisements