post

Vim ro:Asistenţă

Contents

Introducere

Vim are o listă foarte diversă de comenzi, combinaţii de taste, bufere etc. Este imposibil să reţii cum funcţionează toate acestea. De fapt, nici măcar nu este folositor să le ştii pe toate. Situaţia optimă este să ştii cum să afli despre o anumită funcţionalitate atunci când ai nevoie de ea.

De exemplu, dacă vreţi să evitaţi scrierea unui nume lung de fiecare dată şi vă amintiţi brusc de abrevieri care v-ar ajuta să faceţi asta în Vim, dar nu vă amintiţi cum merge. Ce faceţi?

Să analizăm câteva căi de a obţine asistenţă referitor la folosirea facilităţilor din Vim.

Comanda:help

Primul şi cel mai important loc pentru a căuta ajutor este documentaţia inclusă şi Vim are unul din cele mai cuprinzătoare manuale de utilizare din câte am văzut vreodată.

În cazul nostru, dăm comanda :help abbreviation [1] şi vom vedea afişată partea din manual în care sunt scrise indicaţii despre cum se folosesc abbreviations şi putem citi cum se folosesc comenzile:ab şi :iab.

Uneori, poate fi chiar mai simplu de atât. Dacă nu ştii exact ce cautţi, atunci poţi lansa comanda :help user-manual şi poţi răsfoi un cuprins al întregului manual şi poţi citi capitolele pe care le crezi relevante pentru ideea pe care o urmăreşti.

Cum să citeşti:help subiect

Să luăm o mostră de text din rezultatul comenzii :help abbreviate:

 :ab[breviate] [<expr>] {lhs} {rhs}
        add abbreviation for {lhs} to {rhs}. If {lhs} already
        existed it is replaced with the new {rhs}. {rhs} may
        contain spaces.
        See |:map-<expr>| for the optional <expr> argument.

Observaţi că există un mod standard de a se scrie manualul în Vim pentru a face uşor de înţeles pentru noi părţile necesare în loc de a fi nevoiţi să înţelegem întreaga comandă.

Primul rând explică sintaxa, adică forma în care se foloseşte comanda.

Parantezele drepte din :ab[breviate] indică un caracter opţional pentru partea cuprinsă de ele. Aşadar trebuie să scrieţi minimum :ab pentru ca Vim să recunoască comanda. Este acelaşi lucru cu :abb sau :abbr sau :abbre ş.a.m.d. până la :abbreviate. Cei mai mulţi oameni tind să folosească forma cea mai scurtă posibilă.

Parantezele drepte din [<expr>] indică tot caracterul opţional pe care îl are ‘expresia’.

Acoladele din {lhs} {rhs} arată caracterul de ‘loc rezervat’ pentru valoarea denumită în interior. Numele lhs şi rhs sunt prescurtări pentru ‘left hand side’ [2] şi respectiv ‘right hand side’ [3].

După prima linie este un paragraf indentat care explică pe scurt ce face comanda.

Observaţi al doilea paragraf care vă trimite la informaţii suplimentare. Puteţi poziţiona cursorul pe textul dintre cele două simboluri pipe [4] şi apăsa ctrl-] pentru a provoca un salt la subiectul:help respectiv (urmărirea linkului). Pentru a reveni, apăsaţi ctrl-o.

Comanda:helpgrep

Dacă nu ştiţi care este numele subiectului, atunci puteţi căuta în întreaga documentaţie după o frază folosind :helpgrep. Să zicem vreţi să ştiţi cum să căutaţi începutul unui cuvânt, atunci lansaţi comanda :helpgrep beginning of a word.

Puteţi folosi :cnext şi :cprev pentru deplasare între apariţiile frazei căutate. Folosiţi :clist pentru a vedea toată lista de apariţii în documentaţie ale frazei.

Asistenţă rapidă

Copiaţi textul următor intrun fişier nou in Vim şi apoi executaţi-o:

:let &keywordprg=':help'

Acum poziţionaţi cursorul oriunde pe cuvântul keywordprg şi apăsaţi K. Imediat veţi fi serviţi cu pagina de asistenţă pentru cuvântul respectiv. Această scurtătură evită necesitatea de a tasta mereu :help keywordprg.

Forum online şi IRC

Dacă tot nu aflaţi ce trebuie făcut, cel mai bine ar fi să cereţi ajutor de la alţi Vimmeri. Nu vă faceţi probleme, asta e în fapt foarte uşor şi e minunat câţi vor vrea să vă ajute.

Primul pas este să răsfoiţi listele de discuţii pein e-mail ca să vedeţi dacă nu a avut cumva cineva aceeaşi problemă şi cineva deja a rezolvat-o. Deschideţi pagina de căutare a grupuliui Vim şi introduceţi cuvintele cheie ale întrebării. Cel mai adesea, o mulţime de întrebări au primit deja răspunsul fiindcă lista are un trafic foarte mare, adică o mulţime de oameni pun întrebări şi dau răspunsuri în acest grup.

Dacă nu puteţi găsi nici un raspuns relevant, atunci puteţi vizita forumul Vim IRC. Deschideţi programul de IRC cum ar fi XChat (disponibil pentru Windows, Linux, BSD) sau Colloquy (for Mac OS X), conectaţi-vă la reţeaua “FreeNode”, alăturaţi-vă canalului #vim şi cereţi politicos ajutorul sub forma unor întrebări simple şi clare. Cel mai adesea cineva va răspunde în câteva minute.

Dacă nu răspunde nimeni la întrebare, probabil sunt toţi ocupaţi, aşa că mai bine încercaţi din nou mai târziu cu o reformulare a întrebării astfel încât să-i fie mai uşor cuiva să vă ajute. Altfel, mai rămâne doar să postaţi un mesaj în lista menţionată mai sus.

Rezumat

Există o mare bogăţie de informaţie despre cum să faci treaba cu Vim, mulţi Vimeri te-ar ajuta cu drag. Comunitatea Vim este unul din punctele forte ale editorului Vim editor, deci asiguraţi-vă că folosiţi resursele şi alăturaţi-vă comunităţii.

Adevărata satisfacţie stă în a afla mai degrabă decât în a şti.

— Isaac Asimov


Referinţe:

 1. rom. prescurtări
 2. rom. extrema stângă
 3. rom. extrema dreaptă
 4. rom. ţeavă

Advertisements