post

Vim ro:Instalare

Să vedem cum se instalează Vim pe calculator.

Contents

Windows

Dacă folosiţi Microsoft Windows, atunci următorii paşi vă vor ajuta să instalaţi Vim 7 în computer:

  1. Vizitaţi http://www.vim.org/download.php#pc
  2. Descărcaţi “Self-installing executable” (gvim72.exe la data traducerii)
  3. Daţi dublu-click pe fişierul descărcat şi instalaţi Vim ca pe un program obişnuit pentru Windows.

Mac OS X

Dacă folosiţi Mac OS X, deja aveţi versiunea Vim pentru terminal instalată. Executaţi comanda de meniu Finder → Applications → Utilities → Terminal. În terminal daţi comanda vim şi tastaţi enter; ar trebui să obţineţi ecranul de întâmpinare Vim.

Dacă vreţi să folosiţi o versiune grafică, puteţi descărca ultima versiune de la proiectul MacVim bazat pe Cocoa. Daţi dubluclick pe fişier (cum ar fi MacVim-7_2-stable-1_2.tbz); se va dezarhiva întrun director numit MacVim-7_2-stable-1_2. Deschideţi directorul şi copiaţi aplicaţia MacVim în directorul Applications.

Pentru detalii despre specificul MacVim, inclusiv cum să se ruleze MacVim din terminal, vă recomand referinţa:

  1. click pe Finder → Applications → MacVim.
  2. tastaţi :help macvim şi Enter.

Linux/BSD

Dacă folosiţi un sistem Linux sau *BSD, atunci aveţi probabil cel puţin o versiune minimală pentru consolă a lui Vim deja instalată. Deschideţi un terminal precum konsole sau gnome-terminal, daţi comanda vim şi obţineţi ecranul de întâmpinare Vim.

Dacă primiţi un mesaj de eroare precum vim: command not found, atunci Vim nu este instalat. Va trebui să folosiţi uneltele specifice sistemului ca să instalaţi Vim, precum aptitude în Ubuntu/Debian Linux, yum în Fedora Linux, pkg_add sau port în FreeBSD, etc. Vă rog să consultaţi documentaţia specifică sistemului vostru şi forumurile în legătură cu modul de instalare a pachetelor software.

Dacă preferaţi versiuni grafice, instalaţi pachetul vim-gnome sau gvim.

Rezumat

În funcţie de modul în care a fost instalat, puteţi rula comanda vim din shell sau puteţi folosi meniurile sistemului de operare pentru a deschide o versiune grafică a aplicaţiei Vim.

Acum că avem Vim instalat în computer, să începem să-l folosim, din capitolul următor.


Advertisements