post

Vim ro:Prefaţă

Contents

Despre Vim

Vim este un program de calculator folosit pentru editare de text care prezintă o paletă de facilităţi care te ajută să scrii mai bine.

De ce Vim?

Să recunoaştem, foarte rar se obţine cel mai bun rezultat din prima încercare. Cel mai probabil, veţi continua editarea până obţineţi ceva ‘bun’.

Cum spunea cândva Louis Brandeis:

“Nu există scriere măreaţă, doar rescriere măreaţă.”

Efectuarea rapidă a acestor modificări ar fi mult mai uşoară dacă am avea un editor capabil, care să ne ajute şi asta este exact calitatea la care Vim străluceşte şi este de departe mai bun decât majoritatea editoarelor de text simplu sau îmbogăţit.

De ce să scrii o carte ca asta?

Am folosit editorul Vim mereu de când am învăţat să folosesc vechiul editor vi în timpul cursului de UNIX din colegiu. Vim este unul din puţinele softuri pe care le folosesc aproape 10 ore pe zi. Stiam că exista o mulţime de facilităţi pe care nu le ştiam, dar puteau sa-mi fie de folos în viitor, astfel că am început să explorez Vim puţin câte puţin.

Pentru a îmi cristaliza cunoştinţele de vim şi pentru a ajuta şi pe alţii să înveţe, am început să scriu colecţia aceasta de notiţe şi le-am numit “carte”.

O parte din principiile pe care le-am urmat în scrierea acestei cărţi sunt:

 1. Literatură simplă. Importanţa acestui lucru nu poate fi subliniată îndeajuns.
 2. Accentul pe exemple şi “cum să…”.
 3. Cartea să includă tot de trebuie pentru toţi cititorii – de la primii paşi până la cele mai avansate tehnici.
 4. Utilizatorul să înţeleagă cum se fac lucrurile în Vim – de la moduri pană la buffere şi particularizare. Majoritatea încearcă să înveţe comenzile de bază şi nimic dincolo de asta. Învăţarea acestor concepte este punctul de cotitură, de aici încolo utilizatorii devin “Vimmeri”, adică extrag totul din Vim, ceea ce îşi propune această carte.
 5. O mulţime de lucruri sunt documentate şi stocate aici ca o referinţă, ca de exemplu cum să foloseşti Vim pe post de IDE, etc. Există numeroase moduri de a face acest lucru şi în loc să se zbată utilizatorul să afle ce pluginuri să încerce, cartea oferă deja fundalul de bază pentru cititori.
 6. Destulă informaţie pentru a fi înţeles şi utilizat, nu este totul necesar (principiul lui Pareto)
 7. Cartea nu ar trebui să repete manualul de referinţă. Unde este cazul, se pot indica doar părţile relevante. Astfel nu va fi redundanţă, utilizatorul va învăţa să folosească manualul inclus, ceea ce este important, şi cartea va sta pe picioarele ei.

În rezumat, mantra este Concepte. Exemple. Plin de înţeles.

Starea cărţii

Această carte este o lucrare în desfăşurare şi nu este pregătită încă pentru lansare sub versiunea “1.0”.

Sugestiile constructive sunt binevenite. Vă rog să le adăugaţi folosind linkul ‘Discussion’ din bara laterală de pe stânga paginii sau emailul.

Website oficial

Websiteul oficial al cărţii este http://www.swaroopch.com/notes/Vim . Din website puteţi citi online toată cartea, puteţi descărca ultima versiune a cărţii, dar îmi puteţi trimite şi reacţile voastre.

Licenţă

 1. Această carte este licenţiată sub licenţa Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
  • Ce înseamnă acest lucru:
   • Poţi copia, distribui şi transmite această carte mai departe.
   • Poţi remixa conţinutul — să-l adaptezi cum vrei
  • Sub următoarele condiţii:
   • Atribuire. Trebuie să specifici cui i se atribuie materialul original dar nu în aşa fel încât să se înţeleagă că autorul original îţi oferă suport.
   • Share Alike. Dacă modifici sau foloseşti această lucrare pentru a crea ceva pe baza acesteia, trebuie să distribui noul conţinut sub o licenţă similară şi compatibilă sau sub licenţa originală.
  • Pentru orice folosire sau distribuţie, trebuie să faci clară licenţa sub care se află acest material.
  • Oricare dintre condiţiile de mai sus pot fi anulate doar cu permisiunea deţinătorului de copyright.
  • Nimic prevăzut în această licenţă nu atacă drepturile morale ale autorului.
 2. Atribuirea trebuie arătată prin adăugarea unui link înapoi la http://www.swaroopch.com/notes/Vim şi indicarea clară că textul original se poate descărca de la acea locaţie.
 3. Întreg codul sursă din această carte este licenţiat sub licenţa BSD cu 3 menţiuni dacă nu se specifica altă licenţă.
 4. Mostrele de text folosite în această carte au fost obţinute de la http://en.wikipedia.org şi http://en.wikiquote.org sub licenţa GNU Free Documentation.
 5. Contribuţiile de voluntariat la materialul original trebuie să fie sub aceaşi licenţă iar copyrightul trebuie să rămână al autorului original al acestui material.

Subiect de gândire

Cărţile nu sunt scrise – sunt rescrise. Inclusiv a ta. Este unul din lucrurile foarte greu de acceptat, în special după ce a şaptea rescriere nu a ieşit perfect.

— Michael Crichton

Perfecţiunea se atinge nu când nu a mai rămas nimic de adăugat, ci atunci când nu a mai rămas nimic de eliminat.

— Antoine de Saint-Exupery


Advertisements